Impozite in Germania, pensii in Germania, ajutoare sociale in Germania

Mutarea în Germania presupune nu numai adaptarea la noi norme culturale. O altă provocare o reprezintă și normele legislative în ceea ce privește impozitele, pensiile și ajutoarele sociale. Cum să te regăsești în mulțimea acestor norme? Pe scurt vă vom prezenta câteva aspecte legate de pensii, impozite și ajutoare sociale pentru șomeri.

Impozitele

Dacă ești angajatul delegat la muncă în Germania de către firmă românească, pentru a evita impozitarea dublă trebuie să îndeplinești simultan următoarele trei condiții:

  • Locuiești în Germania nu mai mult decât este termenul prevăzut (cel mai adesea sunt 183 de zile într-un an calendaristic sau în cadrul celor 12 luni; se calculează din ziua venirii pe teritoriul acelei țări);
  • Salariul tău a fost plătit de către angajator sau în numele angajatorului, care nu are domiciliul sau sediul pe teritoriul Germaniei;
  • Salariul tău nu este plătit de către firmă sau filiala pe care angajatorul o deține în altă țară;

Dacă ai îndeplinit toate aceste condiții, calcularea impozitului se face la fel ca și atunci când ești angajat în România. Dacă una din condiții nu este îndeplinită, câștigurile tale vor fi impozitate atât în Germania cât și în România, la utilizarea condiției în ceea ce privește evitare dublei impozitări. În continuare vom descrie cum decurge acest lucru.

Dacă ai avut angajator german, venitul realizat în Germania se impozitează prin depunerea declarației de impozit. Pe baza venitului anual și a situației familiale se va stabili pragul și clasa de impozite. Suplimentar Germania oferă o gamă largă de reduceri cu care este bine să ne familiarizăm. Dacă șederea ta în România durează mai mult de 183 zile pe an, sau în România se află „centrul intereselor personale sau economice”, trebuie să depui declarație și în România, de asemenea și în cazul în care în decursul unui an ai realizat venituri atât în România cât și în Germania. În acest caz, în ambele declarații luăm în considerare veniturile realizate în ambele țări.

Atunci când depunem declarația în ambele țări, să stăm liniștiți – nu vom fi impozitați dublu. Datorită acordului încheiat între România și Germania, persoanele care lucrează în Germania, în România vor plătii impozitele doar pentru veniturile realizate pe teritoriul României. Valoarea venitului realizat în afara granițelor se ia în considerare doar pentru stabilirea taxei impozitului cu care sunt impozitate veniturile realizate în țară. Dacă totuși plătitorul de impozit nu a realizat nici un venit în România, atunci impozitul lui în România este egal cu zero.

Calcularea mai multor declarații cu siguranță este un volum de muncă mai mare. În cazul în care sunt nelămuriri, instituția financiară este la dispoziția noastră. Dacă considerăm că aceste calcule sunt peste competențele noastre atunci poate am fi mai câștigați dacă apelăm la ajutor specializat.

Pensia

Dacă ești delegat la muncă în Germania, în primele 24 de luni vei deduce contribuția la Casa de Pensi, după această periodă contribuțiile vor fi redirecționate către contul german de asigurări. După o perioadă de contribuție de 5 ani în Germania, aceasta oferă dreptul ca după împlinirea vârstei de pensionare și a vechimii în muncă corespunzătoare să primești pensie germană. Sistemul de pensii în Germania se sprijină pe trei piloni. Primul este obligatoriu pentru toate persoanele angajate, iar al doilea și al treilea – sunt la alegerea fiecăruia.

Toate persoanele angajate, în fiecare lună deduc contribuția în valoare de 19% din venituri – jumătate din această sumă este plătită de către angajator. Aceștia sunt banii cu care se construiește primul pilon și servește guvernului la plata actuală a pensiilor. În baza sumelor acestor cotizări și durata de contribuție, se stabilește cuntumul pensiilor de bază care îi revin plătitorului.

Pilonul al doilea, sunt banii plătiți pentru fondul de pensii, administrat de către angajator. Accesul la acest tip de soluție o au aproape jumătate din angajații activi – nu fiecare firmă organizează acest tip de asigurare pentru angajați. Cu toate că este un mod de economisire de bună voie, există discuții pentru introducerea lui ca și obligație.

Al treilea pilon depinde în totalitate de inițiativa plătitorului. El va decide dacă și în ce mod va beneficia de această soluție. Ce este acest al trilea pilon? Sunt toate produsele de asigurare și bancare, fonduri de investiții și titluri de valori. Acestea nu pot fi lăsate moștenire.

În prezent în Germania, dreptul la pensionare îi revine unei persoane care are o vechime de 45 de ani de muncă și vârsta corespunzătoare. În prezent vârsta de pensionare este la 65 de ani, dar în anul 2029 se preconizează că va fi 67 de ani.

Ajutorul de somaj

Dreptul la somaj au persoanele care în ultimi doi ani, au plătit contribuția pentru asigurările sociale cel putin 12 luni în Germania. Valoarea indemnizația de somaj depinde de media salariului în perioada ultimelor 3 luni lucrate, si de numărul copiilor aflați în întreținere. Persoanele singure și fără copii primesc 60% din ultimul venit net, iar persoanele care au în întreținere copii sub 18 ani primesc 67% din ultimul venit net obținut. Durata indemnizației pentru persoanele în somaj depinde de durata de anagajare în ultimii doi ani – cu cât am lucrat mai mult timp cu atât vom beneficia mai mult timp de ajutorul statului. Despre detaliile și modificările somajului acordat poți afla mai multe la agențiile locale de ocupare a forței de muncă. Dacă primești somajul în România, și dorești să cauți un loc de muncă în Germania , află despre posibilitatea tranferări acestuia.

Ghiduri
ikona_wpisu_czechy
Cehia
Cu toate că Republica Cehă nu reprezintă un interes pentru români în ceea ce privește migrarea...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Situatii imprevizibile in Franta
Lucrândîn afara granițelor,putem întâmpina diferite situații imprevizibile și nu întodeauna ...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Ghid de munca in Germania - După venirea în Germania
Mutarea într-o țară nouă presupune îndeplinirea anumitor formalități. Ce trebuie să știm at...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Impozite in Germania, pensii in Germania, ajutoare soci...
Mutarea în Germania presupune nu numai adaptarea la noi norme culturale. O altă provocare o reprez...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Servicii medicale in Franta
Atunci când planifici plecarea la muncă în Franța, sau într-o altă țară, este important să ...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Cursuri de limba in Germania
Cunoașterea limbi germane nu numai că va facilita rezolvarea tuturor formalităților, dar va ușu...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Conditii de munca si cheltuieli de intretinere in Germania
Timpul de lucru săptămânal în Germania este de 39 ore, dar putem întâlni foarte des și timp d...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Situatii imprevizibile in Germania
Lucrândîn afara granițelor,putem întâmpina diferite situații imprevizibile și nu întodeauna ...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Austria pe scurt
Pentru românii vorbitori de limbă germană, de obicei țara de migrare o reprezintă Republica Fed...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Conditii de munca in Franta
Când vrem sa alegem o țară pentru emigrare, cu siguranță merită să avem în vedere Franța. S...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Cazare in Franta
Fiecare muncitor care alege să muncească în Franța, ar trebui să fie conștient de faptul că n...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Ghidul angajatului temporar in Germania, formalitati in...
De mai multă vreme Germania reprezintă pentru români cea mai populară destinație în căutarea ...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Ghid de munca in Franta
Românii care decid să muncească în afara granițelor, din ce în ce mai des aleg ca țără de d...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Vizita medicala in Germania
Cum ar trebui să ne pregătim pentru vizita medicală în Germania? Ce fel de formalități trebuie...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Va rugam asteptati
Se incarca in cateva secunde