Timpul de lucru săptămânal în Germania este de 39 ore, dar putem întâlni foarte des și timp de lucru de 40 ore. Ca și în România, angajatul are dreptul la pauză în fiecare zi de lucru, durata acesteia și alte informații precum și orarul de lucru depind de regulamentul valabil pentru fiecare firmă. Instituțiile publice și birourile se deschid de obicei la ora 9:00, iar în jurul orei 12:30 se ia pauza de masă (Mahlzeit).
Salariul în Germania pentru munca depusă variază în funcție de domeniul de activitate și regiune, deasemenea se supune și așa numitului sistem de tarifare, pe care-l definesc cu precizie. De ex. salariile pentru muncă prestată în landurile de est sunt mai mici decât cele valabile în landurile de vest, aceste diferențe se datorează condiționărilor istorice în dezvoltarea economiei. În Germania, acum există deasemenea nou stabilită plata minimă în valoare de 8,50 Euro/h. În momentul de față are loc perioada de tranzit și nu toate domenile de activitate oferă suma mai sus amintită pentru ora lucrată. Mai multe informați în acest sens pot fi găsite online sau cea mai bună sursă ar pute fi cunoștințele care au muncit în această țară. Mai multe informații pot fi găsite și în broșura pregătită de către EURES.
Cheltuielile de întreținere
Costul mediu de întreținere în Germania ajunge la 1000 de euro pe lună. Cel mai mult se plătește pentru serviciile de frizerie, service auto, chiar și Internetul sau telefonul. Articolele alimentare sau nealimentare deasemena sunt mai scumpe decât în România. O diferență mare de bani o vor resimți și persoanele fumătoare, deoarece costul unui pachet de țigări este in jur de 6 euro. Costurile de întreținere în orașele mai mari precum Munchen, Berlin sau Hamburg pot ajunge și la jumătatea salariului pe o lună.
În căutarea chiriei
Costurile legate de chirie depind de regiune. Cel mai indicat este căutarea locuinței cu ajutorul firmelor de specialitate, cărora trebuie plătită o taxă pentru intermediere. Este o formă sigură și rapidă în găsirea unei locuințe în special pentru persoanele care nu au cunoștințe de limba germană. Exemplificăm câteva adrese în ceea ce privește închirierea locuințelor prin firme imobiliare (Mitwohnzentralen):www.mitwohnzentrale.de sau www.homecompany.de
Deasemnea se poate căuta pe cont propriu în ofertele din ziar sau internet sau se poate apela la cunoștințele care deja lucrează in Germania (dacă avem o astfel de posibilitate).
Chiria unei garsoniere ajunge undeva la 400-700 de euro fără alte cheltuieli de întreținere (în unele cazuri chiar și nemobilat), iar pentru locuințele cu suprafață de 60 m2 chiria începe de la 1200 și poate ajunge până la 1400 euro în orașele mari (suma afișată pentru plata chiriei se referă la plata pentru chirie lunară fără căldură (Netto-Kaltmiete w Euro/m2). Deasemenea se percepe garanția care se ridică la valoarea chiriei pe 3 luni. Costurile suplimentare se referă la agentul termic și aprovizionare cu apă caldă, costuri de exploatare, cheltuieli legate de mobilarea locuinței atunci cand este cazul sau plata unor costuri suplimentare pentru utilizarea locuinței în alte scopuri decât cele pentru locuit.