Vizita medicala in Germania

Cum ar trebui să ne pregătim pentru vizita medicală în Germania? Ce fel de formalități trebuie îndeplinite înainte de plecare și ce fel de formalități trebuie îndeplinite în Germania? Dacă angajatul delegat la muncă din România trebuie să-și plătească asigurarea de sănătate privată? Aceste și multe alte informații le veți putea găsi în articolul nostru.

Angajatul temporar (delegat din România)

Dacă vom dori să mergem la medic în Germania trebuie să prezentăm cardul CEASS și cartea de identitate. Cardul CEASS ( Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate) asigură servicii medicale gratuite în Europa. Fiecare persoană care are asigurarea medicală în România are dreptul și la CEASS. Românul delegat la muncă în Germania, înainte de plecare trebuie să se prezinte la Casa de Asigurări de Sănătate de care aparține. Acolo va completa un formular special unde va specifica durata de ședere în Germania. La înregistrarea într-o instituție medicală (cabinet medical, ambulatoriu etc.) germană, trebuie să ținem cont că anumiți medici primesc doar pacienți cu asigurarea privată, deci vizita medicală ar putea necesita o plată suplimentară, dacă avem doar asigurarea de bază. Prin urmare, ar trebui să apelăm la serviciile cabinetelor sau clinicilor care au contract cu casa de asigurări de sănatate publică. Adresa acestora poate fi găsită la casa de asigurări de sănătate locală (Krankenkasse).

Atunci când mergem la vizita medicală, trebuie să prezentăm medicului cardul CEASS și cartea de identitate și să completăm formularul primit, unde trebuie specificată și durata de ședere în Germania. Împreună cu formularul completat se înmânează și o declarație prin care se menționează că nu se inregistrează venit în Germania în scop medical; apoi medicul va face o copie a cardului de sănătate pentru dosar. În cazuri de urgență se poate apela direct la spital, prin prezentarea CEASS-ului, dar urmarea tratamentelor de specialitatea și de spital necesită trimitere medicală suplimentară. Atenție, deținerea cardului CEASS nu acoperă cheltuielile de transport medical în România, trebuie avut în vedere o asigurare suplimentară, pentru ca în cazul unui accident, cheltuliei aferente să fie evitate.

Angajatul autoangajat / angajat de către angajator german

Deținerea asigurări medicale în Germania este de bază. Fără acestă formalitate nu poți înființa firma, nu te poți înregistra la instituția munci și nici nu poți reglemenata dreptul la ședere.

În Germania funcționează două sisteme de asigurări de sănătate paralele – cel de stat și cel privat. Un cetățean german de rând este asigurat într-o singură casa sau mai multe case de sănătate de stat, de care aparțin toți angajații care câștigă sub 3,8 mii de euro pe lună, personele care au un venit de peste 3,8 mii de euro, au posibilitate să încheie o asigurare de sănătate privată care funcționează în baza reguliilor de piață , dar deasemnea pot rămâne și la casa de asigurări de stat.

Casele de asigurări de sănătate private, din punct de vedere financiar sunt avantajoase pentru pesoanele sănătoase, tinere și singure, deseori este o alegere nebenefică odată cu înaintarea în vârstă, cu o stare de sănătate șubredă, odată cu creșterea membrilor familiei, toate aceste aspecte contribuie la creșterea contribuției. Asemenea României, toți angajații plătesc contribuția la sănătate în mod egal (14,9% din venit). În Germania există o singură Casă de Asigurări (Gesundheitsfond – corespunde cu CNAS), unde ajung plățile din contribuțiile de asigurări. Apoi aceste contribuții sunt distribuite caselor de asigurări.

Dovada asigurări medicale și apartenența de casa de asigurări este dată de cardul care seamănă cu cel de bancomat- are un cip special, unde sunt imprimate și datele proprietarului cardului. Cardul de sănătate va fi prezentat ori de câte ori asiguratul apelează la furnizorii aflaţi în contract cu casa de asigurări de sănătate pentru servicii medicale sau farmaceutice. În acest fel se validează serviciul de care a beneficiat, în vederea decontării din fondul de asigurări sociale de sănătate. De la data de 01.01.2013 pentru prima vizită trimestrială la medic (separat de stomatolog) nu se percepe plată. În cazul medicamentelor prescrise pe rețetă, pacientul suportă 10% din valoarea ei (Zuzahlungen bei Medikamenten). Pacienții asigurați în casele de asigurări de sănătate private beneficiază de asistență medicală în același mod, dar trebuie să plătească de fiecare dată vizita medicală. Acsete costuri sunt mai apoi returnate asiguratorului.

Obligația ta este să te înregistrezi la casa de asiguri aleasă. Analizează foarte bine condițiile și serviciile oferite de către instituțiile respective. Poți cere ajutor la angajator , sau pe forumurile de internet destinate pentru români care locuiesc în Germania. Deasemenea și pe pagina noastră poți găs oferta la casa de sănătate germană AOK.

Ghiduri
Cazare in Franta
Fiecare muncitor care alege să muncească în Franța, ar trebui să fie conștient de faptul că n...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Ghid de munca in Germania - După venirea în Germania
Mutarea într-o țară nouă presupune îndeplinirea anumitor formalități. Ce trebuie să știm at...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Situatii imprevizibile in Franta
Lucrândîn afara granițelor,putem întâmpina diferite situații imprevizibile și nu întodeauna ...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Ghid de munca in Franta
Românii care decid să muncească în afara granițelor, din ce în ce mai des aleg ca țără de d...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Conditii de munca si cheltuieli de intretinere in Germania
Timpul de lucru săptămânal în Germania este de 39 ore, dar putem întâlni foarte des și timp d...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
ikona_wpisu_czechy
Cehia
Cu toate că Republica Cehă nu reprezintă un interes pentru români în ceea ce privește migrarea...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Impozite in Germania, pensii in Germania, ajutoare soci...
Mutarea în Germania presupune nu numai adaptarea la noi norme culturale. O altă provocare o reprez...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Austria pe scurt
Pentru românii vorbitori de limbă germană, de obicei țara de migrare o reprezintă Republica Fed...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Situatii imprevizibile in Germania
Lucrândîn afara granițelor,putem întâmpina diferite situații imprevizibile și nu întodeauna ...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Ghidul angajatului temporar in Germania, formalitati in...
De mai multă vreme Germania reprezintă pentru români cea mai populară destinație în căutarea ...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Vizita medicala in Germania
Cum ar trebui să ne pregătim pentru vizita medicală în Germania? Ce fel de formalități trebuie...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Conditii de munca in Franta
Când vrem sa alegem o țară pentru emigrare, cu siguranță merită să avem în vedere Franța. S...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Servicii medicale in Franta
Atunci când planifici plecarea la muncă în Franța, sau într-o altă țară, este important să ...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Cursuri de limba in Germania
Cunoașterea limbi germane nu numai că va facilita rezolvarea tuturor formalităților, dar va ușu...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Va rugam asteptati
Se incarca in cateva secunde