Austria pe scurt

Pentru românii vorbitori de limbă germană, de obicei țara de migrare o reprezintă Republica Federală Germania. Merită deasemenea luate în considerare și alte țări vorbitoare de limbă germană – Eleveția , Liechtenstein și Austria. Astăzi vă povestim pe scurt despre munca și viața în Austria.

Republica Austria este o țară cu o rată de șomaj mult mai scăzută decât în România. Rata șomajului oscilează între 5%, în timp ce la noi această rată a scăzut la numai 6,8%. Datorită acestui fapt poți alege dintre numeroasele oferte de muncă, fără teamă de concurență. Dacă cunoști limba germană fără nicio problemă ar trebui să-ți găsești un loc de muncă în sevicii.

În Austria există o cerere mare pentru vânzători, chelneri, barmani, frizeri sau cosmeticieni. Pe piața de muncă lipsește deasemenea forța de muncă calificată din domeniul tehnic și al construcțiilor, iar în sezonul de iarnă din domeniul turistic. În sezonul de vară se găsesc posturi care necesită calificări mai puține și un nivel de limbă mai scăzut – de ex. la cules de sparanghel sau struguri. Ca și în Germania, și în Austria ingrijitoarele românce prezintă interes, lipsesc însă posturile pentru muncitorii în producție.

Se estimează că în prezent în Austria lucrează în jur de 20 de mii de români. Aceștia sunt în principal muncitori din agricultură, îngrijitoare și muncitori în construcții de diferite specializări.

Salariul

În Austria nu există salariul minim obligatoriu. Deobicei se consideră, că salariul brut nu ar trebui să fie niciodata mai mic de 1000 de euro. Cu toate acestea, în multe sectoare – de ex. construcții și industrie –sunt incluse prevederi suplimentare referitoare la existența unor acorduri colective sectoriale. Datorită acestor prevederi, din start este prevăzut că de exemplu o cameristă nu poate avea un salariu mai mic de 1200 euro, iar muncitorul din ramura metalurgică mai mic de 1500 euro. Salariul mediu anual în Austria este ridicat – în conformitate cu datele furnizate de către OCDE din 2013 – peste 39 de mii de euro, echivalent cu 3250 euro brut pe lună. Deasemenea lucrând în Austria te alegi cu două tipuri de salarii suplimentare: al treisprezecelea salariu acordat în perioada concediului și al paisprezecelea salariu acordat în perioada Crăciunului.

Cheltuielile legate de traiul de zi cu zi sunt mai ridicate decât în România. La prima vedere, în magazine prețurile sunt mai mari cu aproximativ 30%. Cheltuielile lunare de întreținere sunt diferite în funcție de regiune și mărimea orașului. Cel mai scump este în Viena– trăind în capitală, pentru cheltuielile de zi cu zi trebuie alocați în jur de 1000 de euro lunar.

Durata de muncă

În Austria săptămâna de lucru durează la fel ca și în România – 40 de ore. Conform legii, durata normală de lucru este de 8 ore, la aceasta ar trebui adăugată pauza de masă care nu este inclusă în timpul de lucru.

În cazul unor sectoare/ ramuri în care sunt active acordurile colective de muncă, cel mai adesea duarata de muncă săptămânală este micșorată la 38,5 ore. Recompensa pentru orele suplimentare este de cel puțin 150% sau se oferă o zi liberă.

O altă excepție de la desfășurarea normală a timpului de lucru îl reprezintă următorul mod 4x9h + 1x4h. Datorită acestui lucru muncitorii se pot bucura de așa numita vinerea scurtă.

Concediul

La modul standart de muncă de 5 zile pe săptămână, angajatului îi sunt alocate 25 de zile de concediu de odihnă. Pentru angajații care lucrează 6 zile pe săptămână, le sunt cuvenite 30 de zile de concediu de odihnă. După atingerea vechimi de 25 de ani de muncă, numărul de zile libere crește cu 1 săptămână de zile lucrătoare, adică cu 5 zile respectiv 6 zile. Altfel decât în România, nu există posibilitatea renumerări zilelor de concediu neluate.

Supliment pentru copii

Austria oferă părinților supliment pentru copii. Indiferent de situația financiară a părinților, statul oferă acest supliement lunar. Valoarea acestuia depinde de numărul de copii și vârsta lor. Pentru un copil valoarea suplimentului este în jur de 110-200 euro – cu cât numărul copiilor este mai mare și sunt mai în vârstă, cu atât valoarea suplimentului este mai mare.

Ghiduri
Situatii imprevizibile in Germania
Lucrândîn afara granițelor,putem întâmpina diferite situații imprevizibile și nu întodeauna ...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Ghidul angajatului temporar in Germania, formalitati in...
De mai multă vreme Germania reprezintă pentru români cea mai populară destinație în căutarea ...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Austria pe scurt
Pentru românii vorbitori de limbă germană, de obicei țara de migrare o reprezintă Republica Fed...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Conditii de munca in Franta
Când vrem sa alegem o țară pentru emigrare, cu siguranță merită să avem în vedere Franța. S...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Ghid de munca in Germania - După venirea în Germania
Mutarea într-o țară nouă presupune îndeplinirea anumitor formalități. Ce trebuie să știm at...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Ghid de munca in Franta
Românii care decid să muncească în afara granițelor, din ce în ce mai des aleg ca țără de d...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Cazare in Franta
Fiecare muncitor care alege să muncească în Franța, ar trebui să fie conștient de faptul că n...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Cursuri de limba in Germania
Cunoașterea limbi germane nu numai că va facilita rezolvarea tuturor formalităților, dar va ușu...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Vizita medicala in Germania
Cum ar trebui să ne pregătim pentru vizita medicală în Germania? Ce fel de formalități trebuie...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Situatii imprevizibile in Franta
Lucrândîn afara granițelor,putem întâmpina diferite situații imprevizibile și nu întodeauna ...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Conditii de munca si cheltuieli de intretinere in Germania
Timpul de lucru săptămânal în Germania este de 39 ore, dar putem întâlni foarte des și timp d...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
ikona_wpisu_czechy
Cehia
Cu toate că Republica Cehă nu reprezintă un interes pentru români în ceea ce privește migrarea...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Servicii medicale in Franta
Atunci când planifici plecarea la muncă în Franța, sau într-o altă țară, este important să ...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Impozite in Germania, pensii in Germania, ajutoare soci...
Mutarea în Germania presupune nu numai adaptarea la noi norme culturale. O altă provocare o reprez...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Va rugam asteptati
Se incarca in cateva secunde