Conditii de munca in Franta

Când vrem sa alegem o țară pentru emigrare, cu siguranță merită să avem în vedere Franța. Salariile atractive, săptămâna de lucru scurtă, mediul cultural bogat sunt câteva din aspectele care sunt în beneficiul țării. Cum arată și celelalte condiții de muncă în Franța? Din articolul de mai jos vei afla mai mult despre salarii, modele de angajare și concedii. Vă invităm la lectură.

Durata timpului de muncă

În Franța durata săptămânală a timpului de lucru este de 35 de ore. (in jur de 152 de ore pe lună). În unele firme de producție sau în construcții, durata săptămânală a timpului de lucru fiind mai mare, respectiv de 39 de ore (în jur de 169 ore pe lună). Există posibilitatea prelungiri duratei de muncă – în acest caz vorbim despre orele suplimentare care sunt mai plătite corespunzator. Durata de muncă în Franța este împărțită altfel decât în România. În general între orele 12 -14 angajații își organizează pauza de masă. Acest timp nu este calculat în timpul de lucru. Legea îi dă dreptul angajatului la o pază de 20 de minute, dacă lucrează mai mult de 6 ore.

Concediul

Persoanele care lucrează în Franța beneficiază de mai multe zile de concediu decât români. Pentru fiecare lună muncită cu normă întreagă la același angajator se cuvin legal 2,5 zile de concediu. Cu un simplu calcul reiese că într-un an unei persoane i se cuvin 30 de zile de concediu, doar că vor fi luate în calcul și zilele de sambătă. Concediul de bază este de 24 de zile, iar acesta ar trebui utilizat în perioada de concediu, de la începutul lunii mai până la finalul lunii octombrie. Fiecare angajat ar trebui să aibă cel puțin un concediu de 2 săptămâni continuu fără întreruperi. Atenție - pot exista și excepții de la regulă în funcție de domeniu.

Salariul

Salariul minim în Franța se numește SMIC (Salaire minimum interprofessionnel de croissance) și la începutul fiecărui an este reevaluat. În prezent , mai exact de la 1 ianuarie 2016 , salariul minim este în valoare de 9,67 € brut pe ora lucrată, iar salariul minim pe lună pentru norma întreagă (în jur de 152 ore pe lună, deci 35 de ore pe săptămână) este de 1466,62 brut. În Franța , în afara de plata minim în funcție de domeniu – plățile pot fi mai ridicate, dar niciodată mai mici, decât cele stabilite prin lege. Plata minimă care ne revine depinde de contractul colectiv de muncă.

Afla mai multe despre contractul colectiv din articolul nostru .

Dacă angajatul lucrează mai multe ore, decăt prevede contractul, atunci pentru primele 8 ore suplimentare, angajatul va primi 125% din plata pe oră stabilită, iar pentru următoarele chiar 150% din salariul de bază.

Altfel decât în România, avansul pentru impozitul pe venit nu este scăzut din salariul. Fiecare angajat trebuie să-și scadă impozitul singur – trebuie ținut minte atunci cănd plănuiești bugetul și să scazi suma.

Angajarea muncitorului

În Franța angajatorul propune foarte rar angajatului contract pe perioadă determinată, contract pentru servicii. Legea permite astfel de contracte doar dacă felul muncii necesită o astfel de prestare. Astfel de situații sunt de exemplu munca ca și înlocuitor, sau munca care este legată de o anumită activitate (aranjarea plăcilor de faianță, realizarea unui audit ). Munca pe perioadă determinată poate fi precedentul perioadei de probă. Durata acestei perioade depinde de perioada de probă. Perioada de probă poate fi reînnoită o singură dată. Dacă angajatul trece cu brio de perioada de probă atunci va fi angajat cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată.

În Franța, legislația muncii este de așa natură încât angajatorului îi este foarte greu să concedieze un angajat, de aceea francezi nu schimbă des locurile de muncă. Aceasta este și una din cauzele pentru care angajatul delegat se bucură de multă popularitate. Datorită unei astfel de soluții angajatorul obține elasticitate în administrarea personalului în funcție de nevoii.

Angajatul delegat

Lucrând în Franța ca și persoană delegată de firmă din România, ne supunem legislației franceze în ceea ce privește Protecția și Securitate în Muncă precum și regulamentul munci care este în vigoare la angajatorul utilizator din afara granițelor, unde de obicei sunt specificate condițiile de muncă, programul orelor de muncă, durata pauzelor etc. Condițiile noastre de muncă, beneficiile angajaților și modalitatea de tratare nu pot fi diferite față de cum angajatorul francez tratează muncitori angajați direct.

Ghiduri
Austria pe scurt
Pentru românii vorbitori de limbă germană, de obicei țara de migrare o reprezintă Republica Fed...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
ikona_wpisu_czechy
Cehia
Cu toate că Republica Cehă nu reprezintă un interes pentru români în ceea ce privește migrarea...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Ghid de munca in Germania - După venirea în Germania
Mutarea într-o țară nouă presupune îndeplinirea anumitor formalități. Ce trebuie să știm at...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Cazare in Franta
Fiecare muncitor care alege să muncească în Franța, ar trebui să fie conștient de faptul că n...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Cursuri de limba in Germania
Cunoașterea limbi germane nu numai că va facilita rezolvarea tuturor formalităților, dar va ușu...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Situatii imprevizibile in Germania
Lucrândîn afara granițelor,putem întâmpina diferite situații imprevizibile și nu întodeauna ...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Ghid de munca in Franta
Românii care decid să muncească în afara granițelor, din ce în ce mai des aleg ca țără de d...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Conditii de munca in Franta
Când vrem sa alegem o țară pentru emigrare, cu siguranță merită să avem în vedere Franța. S...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Ghidul angajatului temporar in Germania, formalitati in...
De mai multă vreme Germania reprezintă pentru români cea mai populară destinație în căutarea ...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Situatii imprevizibile in Franta
Lucrândîn afara granițelor,putem întâmpina diferite situații imprevizibile și nu întodeauna ...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Vizita medicala in Germania
Cum ar trebui să ne pregătim pentru vizita medicală în Germania? Ce fel de formalități trebuie...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Servicii medicale in Franta
Atunci când planifici plecarea la muncă în Franța, sau într-o altă țară, este important să ...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Impozite in Germania, pensii in Germania, ajutoare soci...
Mutarea în Germania presupune nu numai adaptarea la noi norme culturale. O altă provocare o reprez...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Conditii de munca si cheltuieli de intretinere in Germania
Timpul de lucru săptămânal în Germania este de 39 ore, dar putem întâlni foarte des și timp d...
[citeste mai mult]
1 Sep 2016
Va rugam asteptati
Se incarca in cateva secunde